Gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás és gondozás

 

 Gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés

Mi a korai fejlesztés célja?

A korai fejlesztés célja, a fejlődési elmaradás, sérülés korai életszakaszban történő felismerése, majd ezt követően a sérült, vagy lassabban kialakuló képességek fejlesztése, a jobb életminőség és a szociális kapcsolatok támogatása, a család kompetenciáinak erősítése, a gyermek és család társadalmi inklúziójának elősegítése.

Mikor van szükség korai fejlesztésre?

Korai fejlesztésre akkor van szükség, ha a gyerek egy vagy több fejlődési területen elmarad az életkorának megfelelő szinttől. Ha gyermeke 0-3 éves, vagy 3-6 éves, de köznevelési intézményben nem kap ellátást és az alábbi problémák közül bármelyik igaz gyermekére, forduljon tagintézményünkhöz:

 értelmi fejlődési elmaradás

 mozgás-, hallás- vagy látásprobléma

 megkésett beszédfejlődés

 viselkedészavar, szociális készségek eltérései, kapcsolati problémák

 étkezéssel, alvással és szobatisztasággal kapcsolatos gondok

Hogyan vehetik igénybe szolgáltatásunkat?

- A korai fejlesztésre való jogosultság megállapítását a szülő kezdeményezheti tagintézményünkben. Fontos, hogy a probléma észlelését követően mihamarabb jelentkezzen intézményünkben, mert ez nagyban befolyásolja a fejlesztés sikerét.

- Ha gyermeke 18 hónaposnál fiatalabb és gyermek-neurológus javasolja, akkor a járási szakértői bizottság dokumentáció elemzés alapján javasolhatja a korai fejlesztést. Ehhez nem kell mást tenni, mint eljuttatni a szakorvosi javaslatot a tagintézményünkben működő járási szakértői bizottsághoz, és kérni a gyermek korai fejlesztésének megkezdését.

- Ha gyermeke 18 hónapnál idősebb a fejlesztés igénybevételéhez megyei szakértői vizsgálat szükséges, illetve olyan szakértői vélemény, ami javasolja azt.

- A szakemberek a diagnosztikai eredmények ismeretében, a szülő egyetértésével alakítják ki a fejlesztési javaslatot, melynél figyelembe vesszük a család igényeit, lehetőségeit is. A szakértői véleményben foglaltak alapján, a gyermekek életkoruktól és speciális nevelési igényüktől függően, heti rendszerességgel vehetnek részt egyéni és/vagy csoportos foglalkozáson. A foglalkozások időpontját és időtartamát a gyermekek életkori sajátosságaihoz és életritmusához igazítjuk, és a szülővel egyeztetjük.

Hol vehetik igénybe szolgáltatásunkat?

- Bölcsődés korú gyermek esetén – ha a feltételek biztosítottak – a bölcsődében történik a fejlesztés.

- Otthon nevelt kisgyermek és családja a lakóhely szerinti illetékes pedagógiai szakszolgálati tagintézményben kaphat ellátást

- Bizonyos speciális esetekben – amikor a körülmények azt indokolják – a gyermek otthona is lehet a fejlesztés helyszíne.

Vannak-e, a család részéről felmerülő költségek?

- A pedagógiai szakszolgálati ellátás igénybe vétele ingyenes a gyermek és szülők részére

- A korai fejlesztésben részesülő gyermek és kísérője, szükség esetén kísérői részére az utazási utalvány betétlapja alapján utazási költségtérítés igényelhető

SOMOGY VÁRMEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT CSURGÓI TAGINTÉZMÉNYE
Magyarország, Somogy megye, 8840 Csurgó, Kossuth u. 3.
Telefon: 82/571-082 | Email: csurgoepsz@gmail.com
© 2024 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.