Szolgáltatások

 

A nevelési tanácsadás feladata

Bizalommal fordulhatnak hozzánk, ha gyermekük:

  • érzelmi-akarati
  • teljesítménybeli
  • figyelmi
  • magatartási
  • viselkedési

problémákkal küzd.

Segítséget nyújtunk a gyermek családi-, és óvodai neveléséhez, a tanuló iskolai neveléséhez és oktatásához, értelmi és érzelmi képességeinek minél teljesebb kibontásához amennyiben adottságai, fejlettsége, képességei, tehetsége vagy fejlődésének üteme indokolja.

A szakszolgálatok gyógypedagógusai prevenciós tevékenység keretében az óvodai nevelésben részesülő, negyedik életévüket betöltött gyerekek körében a tanulási és beilleszkedési nehézségek megelőzése céljából – a szülő előzetes hozzájárulásával – szűrést végezhetnek.

A szűrés során azon tanulást megalapozó részképességek fejlettségi szintjének feltérképezésére kerül sor, melyek iskolába kerülve elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres legyen a tanulási tevékenység, a tanulási folyamat. A gyermek prevenciós célú foglalkoztatása a pedagógus bevonásával és a szülő beleegyezésével történik.

Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség felmerülése esetén szakértői vizsgálat során feltárjuk a gyermek problémáit és szakértői véleményt készítünk.

A fejlesztő foglalkozások az óvodában, iskolában a gyermekek/tanulók napirendjéhez és órarendjéhez igazodva zajlanak egyéni vagy kiscsoportos formában.

Pszichológus kollégánkhoz akkor érdemes fordulni, ha a gyermek környezete úgy tapasztalja, hogy  korhoz és élethelyzethez képest szokatlan, valamilyen szempontból zavaró, vagy valamit akadályozó viselkedések jelentek meg, amelyeket az érintett gyermek, fiatal vagy a környezete szükségesnek tart megváltoztatni vagy megérteni (pl. gátlásosság, indulatkitörések, körömrágás, bepisilés, alulteljesítés, indokolatlannak vagy túlzottnak tűnő félelmek, stb.) A szülőknek rendszeres konzultációkat vagy eseti megbeszéléseket tudunk tartani. Az ellátás önkéntes, egy egyszerű formanyomtatvány kitöltésével (Szülői vizsgálati kérelem) elérhető.

Az első alkalom mindig egy ún. állapotfelmérést jelent, ahol a szülővel (serdülő estén a szülővel és a serdülővel együtt) feltárjuk a probléma kialakulásának körülményeit beszélgetünk a családi, intézményi rendszerről, gyermek esetében pedig játéktevékenység közben figyeljük  meg a gyermek viselkedését.

 Ez után konzultáció keretében Az elérni kívánt változás érdekében a vizsgálati eredmények visszajelzésére, az azokból levonható következtetések, tanulságok megbeszélésére kerül sor. A tanácsadás során általában igyekszünk közösen  a szülővel/serdülővel megoldási lehetőségeket keresni, az adott helyzet sajátosságainak figyelembevételével.

Nagyon fontos, hogy szülőként el tudja fogadni gyermeke problémáját. A szülő, a pedagógus és a szakember együttműködése, közös munkája biztosítja a gyermek érdekeinek érvényesülését, akadályainak leküzdését.

SOMOGY VÁRMEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT NAGYATÁDI TAGINTÉZMÉNYE
Magyarország, Somogy megye, 7500 Nagyatád, Baross G. u. 4.
Telefon: 82/351-256 | Email: epsz.nagyatad@gmail.com
© 2024 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.